Pressmeddelande

PRESSMEDDELANDE

Kurdiska Riksförbundet i Sverige fördömer Turkiets agerande samtidigt som vi gratulerar det kurdiska folket för deras modiga agerande mot ockupationsmakten. Vi står enade i vår kamp för demokrati och rättvisa.

Det är med stor oro vi tar del av den senaste händelseutvecklingen i Van, där det demokratiska valet nyligen vanns av (DEM)-kandidaten Abdullah Zeydan. Trots att Zeydan mottog 55 procent av rösterna har turkiska myndigheter hindrat honom från att tillträda sin position. Istället gavs platsen till kandidaten från regeringspartiet AK-partiet, som endast erhöll 27 procent av rösterna.

Vi beklagar Turkiets beslut att frånta det kurdiska folket dess demokratiska rättigheter.
Det kurdiska folkets demokratiska rättighet att välja sina företrädare. Detta är ett tydligt exempel på auktoritärt agerande och vi fördömer det starkt. Vi uppmanar de turkiska myndigheterna att omedelbart släppa de personer som har gripits i samband med protesterna efter valet.

Vi är dock stolta över det mod och den beslutsamhet som det kurdiska folket har visat i samband med denna händelse. Trots försök att tysta dem har kvinnor, män, ungdomar och äldre i hela Van och norra Kurdistan enats i sin vilja att stå upp mot fascismen. Genom att demonstrera har det kurdiska folket tydligt visat att de inte tänker acceptera detta angrepp på demokratin och deras demokratiska rättigheter.
Vi är glada över att höra att Högsta valstyrelsen (YSK) har återkallat sitt beslut efter invändningar från DEM, Zeydan och det kurdiska folket. Detta är en seger för folkets vilja och ett tydligt budskap till de auktoritära krafterna inom Turkiet att deras agerande inte kommer att tolereras. Det kurdiska folket har stått upp för hedern hos människorna i Van och Kurdistan, och detta exemplariska mod förtjänar att hyllas.
Vi gratulerar Zeydan och det kurdiska folket för detta framsteg och för deras ihärdighet i att försvara sina demokratiska rättigheter. Vi står solidariska med det kurdiska folket och lovar att fortsätta kämpa för en rättvis och demokratisk framtid för det kurdiska folket.

Berzan Kockaya, Ordförande
Kurdiska Riksförbundet i Sverige

Du kanske också gillar

Kommentarerna är stängda.