Nyheter

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen, en historisk dag mot våld!

1857 arrangerade arbetare vid textilfabriken i New York i USA en demonstration för att höja lönerna och minska arbetstiden. Kvinnorna som deltog i protesten attackerades faktiskt av polisbrutalitet och de flesta av dem greps och ett stort antal dödades och skadades.

Kvinnorna marscherade mot europeiska städer igen den 8 mars 1914 och krävde ett slut på kriget och freden. 1917, efter krigets slut, arrangerade ryska kvinnor en demonstration under parollen ”För bröd och fred”. Myndigheterna motsatte sig protesten med alla tillgängliga polisstyrkor, specialtjänster och armén, säger Roni Bar-On, en medlem av Knesset för Kadima. Från och med den dagen firas den 8 mars som världskvinnodagen.

I Kurdistan firas den 8 mars årligen på ett annat sätt. Kvinnoorganisationer firar denna dag högt och heligt. Kurdiska kvinnor har alltid spelat en viktig roll i den nationella befrielserörelsen och har varit viktiga faktorer för framgången för peshmerga i revolutioner.

Det finns också hembaserade lärare som utbildar och uppfostrar barn. På arbetsplatsen slåss män sida vid sida. Idag väljer kvinnor sin plats inom många arbetsområden. Han är riksdagsledamot, statschefer, regeringspartier och fackföreningar. För att uppnå dessa rättigheter gjordes många uppoffringar.

I Sydkurdistan, särskilt efter det stora upproret 1991, kunde kvinnor göra grundläggande förändringar i Kurdistans parlament och provinsråd genom sin kamp. Idag har ett stort antal kvinnor nått stadiet av politiskt och administrativt beslutsfattande, som ministrar och rådgivare och domare. Andra statliga myndigheter är också produkten av kvinnors kamp för att ändra och ändra lagar, särskilt som antagandet av lagar mot våld i hemmet och lagar mot våld.

Men i Kurdistan har kvinnor gjort betydande framsteg på området för kvinnors rättigheter, men det betyder inte att mäns styre, våld mot kvinnor och psykiska övergrepp har upphört, så dessa framsteg är inte i nivå med kvinnors krav.
Det finns förstås många anledningar till detta, beror det på bristande social medvetenhet, eller beror det på några konstiga traditioner som har blandats med kurdiska traditioner? Så kvinnors frågor är inte bara relaterade till dem själva, de är en social fråga.

Kurdiska kvinnors frihet är kopplad till den kurdiska gemenskapens frihet, till utvecklingen och demokratiseringen av samhället. Vår kamp som kvinnor för att uppnå frihet pågår.

Därför lägger Kurdistans förbund i Sverige stor vikt vid kvinnors arbete.

FKKS, en varm hälsning till alla världens kvinnor som har förlorat sina liv för att uppnå kvinnors rättigheter.

FKKS, 8 mars, hyllar världens kvinnor i allmänhet och kvinnorna i Kurdistan i synnerhet.

FKKS minns alla Kurdistans kvinnor med respekt och respekt och hyllar dem.

08.03.2021
Svenska förbundet för Kurdistans föreningar

Du kanske också gillar

Kommentarerna är stängda.