Pressmeddelande

Dr. Nûrî Dêrsimî – En Kurdisk Kämpe, hyllning till hans liv och arv.

Dr. Nûrî Dêrsimî – En Kurdisk Kämpe, hyllning till hans liv och arv.

Född 1893 i Dêrsim-regionen i Kurdistan, kämpade Dr. Nûrî Dêrsimî för sin kurdiska identitet och för att upprätthålla kurdernas kulturella och språkliga arv. Han var en förkämpe för rättvisa och jämlikhet, inte bara för sitt eget folk utan även för alla som lider under förtryck och diskriminering.

Dr. Nûrî Dêrsimîs liv präglades av kampen för frihet, både genom sitt intellektuella arbete och genom sin aktiva roll i den politiska och motståndsrörelsen. Han använde sin kunskap och sin talang som författare för att sprida medvetenhet och förklara för världen vad kurderna genomgår och kämpar för.

Tyvärr förlorade vi Dr. Nûrî Dêrsimî den 22.08.1973. Årsdagen av hans bortgång ger oss en chans att reflektera över hans mod och kamp, och att fortsätta att kämpa för de mål som han ägnade sitt liv åt. Vi hedrar hans minne genom att fortsätta kämpa för kurders rättvisa, frihet och att respektera de mänskliga rättigheterna för alla.

Dr. Nûrî Dêrsimîs kamp för ett fri Kurdistan och mänskliga rättigheter är ett arv som lever vidare idag. Hans uppfattning om en fredlig och inkluderande framtid för kurdiska samhället är något som vi måste sträva efter att uppnå. Genom att fortsätta hans arbete och genom att vara aktiva motståndare mot förtryck och ojämlikhet, hedrar vi inte bara hans minne, utan vi kämpar också för hans vision om en bättre värld.

Dr. Nûrî Dêrsimî, med sin styrka och beslutsamhet, är och kommer alltid att vara en symbol för kurdisk frihet. Han påminner oss om att våra röster och berättelser måste höras och uppmärksammas, och att vi måste fortsätta att kämpa för en rättvis och inkluderande framtid för alla i Kurdistan.

Låt oss minnas och hedra Dr. Nûrî Dêrsimî på denna årsdag och än idag stå enade i vår strävan efter rättvisa och frihet. Låt hans mod och kamp inspirera oss att inte ge upp och att kämpa för det vi tror på. Ur askan av hans bortgång kommer vår kamp för en frid Kurdistan

att fortsätta brinna starkt.

Kurdiska riksförbundet I Sverige

Ordförande

Berzan Kockaya

2023-08.22

Du kanske också gillar

Kommentarerna är stängda.