Fest

Grattis på 76-årsdagen av upprättandet av Republiken Kurdistan

Kära Kurdistans demokratiska parti i Iran

Förbundet för Kurdistans föreningar i Sverige firar jubileet för Republiken Kurdistan med en nationell och kurdisk känsla. Han böjer sitt huvud inför ledaren och alla peshmerga, aktivister och martyrer i Republiken Kurdistan.

För 76 år sedan utropades det kurdiska folket i östra Kurdistan i staden Mahabad på Çarçiray Square, under ledning av Qazi Muhammad och med stöd av president Mele Mustafa Berzanî utropades Republiken Kurdistan i staden Mahabad. Även om republiken Kurdistan var kortlivad kunde den på kort tid etablera statliga institutioner, såsom i regeringen och parlamentet, militären, ekonomin, utbildningssystemet, det sociala systemet, litteraturen och konsterna. Tidningar och tidskrifter gavs ut. Det finns inget exempel i världen som republiken Östkurdistan som har lagt grunden för en stat på 11 månader. Det är därför som Republiken Kurdistan intar en viktig och speciell plats i det kurdiska folkets historia. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt firandet av Republiken Kurdistan.

Det kurdiska folket är känt för att ha kämpat tappert mot ockupanterna i hundratals år för Kurdistans frihet, fred och befrielse. Kurderna har dödats, nekats, massakrerats, men de har aldrig gett upp sin frihet och har inte böjt sina huvuden för fienden.

Islamiska republiken Iran begår grymheter i östra Kurdistan, fängslar kurdiska ungdomar, politiska aktivister på grundlösa grunder varje dag och avrättar många av dem. Zara Mihemedî, en kurdisk språklärare, har suttit i fängelse i ett år för att ha undervisat kurdiska till kurdiska barn. En iransk domstol har dömt honom till fem års fängelse de senaste dagarna. Detta är ett tecken på fortsättningen av den iranska regimens politik för assimilering och förintelse av kurderna.

Men Irans brutala regim kan inte stoppa kurdernas arbete och motstånd. Kampen för frihet i östra Kurdistan fortsätter.
Idag i Sydkurdistan har ett ljus tänts för alla delar av Kurdistan. Sydkurdistan har en flagga, ett parlament och en federal regering. Naturligtvis är denna prestation resultatet av hundra års arbete och kamp, ​​resultatet av tusentals martyrer. Kurderna måste försvara och utveckla denna prestation som en plikt, med en nationell känsla.

Alla kurdiska partier och organisationer måste respektera parlamentets och den federala regeringens suveränitet och stödja den med nationella känslor.
FKKS firar återigen 76-årsdagen av republiken Kurdistans upprättande av hela sitt hjärta och minns även minnet av Qazi Muhammad och president Melle Mustafa Berzanî och Kurdistans alla martyrer.

21.01.2021
Länge leve Republiken Kurdistan
Länge leve Kurdistans frihet

Förbundet för Kurdistans föreningar i Sverige

Du kanske också gillar

Kommentarerna är stängda.