Pressmeddelande

Kurdiska riksförbundet i Sverige fördömer massakern i Qeladize

Med stor sorg och respekt skriver vi i dag  för att markera 50-årsdagen av massakern i Qeladize. Den 24 april 1974 drabbades Qeladize-distriktet i norra Kurdistan av en förödande attack.

Fyra stridsflygplan tillhörande den irakiska armén släppte dussintals napalmbomber över området, vilket resulterade i att 163 människor miste livet,  främst studenter från Sulaymaniyah University. Dessutom skadades 300 personer och staden drabbades av omfattande förstörelse.

Viktigt att minnas

Denna tragedi är bara en av de många som det kurdiska folket har fått utstå. Vi hoppas innerligt att vi aldrig mer kommer att bevittna massakrer, folkmord, deporteringar, fängelsestraff eller förnedringar.

Det är viktigt att vi minns och hedrar alla offer för denna barbariska attack, samt de som överlevde och kämpade mot Baath-regimens militära regim.

Som Kurdiska riksförbundet i Sverige strävar vi efter att uppmärksamma och fördöma sådana våldshandlingar och påminna världen om de orättvisor och övergrepp som det kurdiska folket har lidit av.

Vi arbetar för att främja mänskliga rättigheter, fred och rättvisa för alla kurder och andra folk som har drabbats av liknande tragedier runt om i världen.

Vi vill också uttrycka vårt djupaste deltagande till alla familjer och samhällen som påverkades av massakern i Qeladize. Vår kamp för rättvisa och fred fortsätter, och vi står enade för att säkerställa att sådana fasansfulla händelser aldrig upprepas.

Kurdiska riksförbundet i Sverige

24.04.2024 Stockholm

Du kanske också gillar

Kommentarerna är stängda.