Minna

Kurdiska Riksförbundet i Sverige fördömer Turkiets ockupation av staden Afrin

Kurdiska Riksförbundet i Sverige fördömer Turkiets ockupation av staden Afrin i Rojava, Kurdistan den 18 mars 2018. Under inbördeskriget i Syrien förblev Afrin en förhållandevis säker fristad ända fram till den turkiska invasionen 2018. Kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Afrin började sedan Turkiet med allierade jihadister brutalt erövrade området. Mildare uttryckt, fruktansvärda mänskliga kränkningar.

Innan kriget hade staden en befolkning på ungefär 300 000 människor, varav en klar majoritet, ungefär 98 procent av dessa, var kurder och en minoritet. yazidier.

Turkiets ockupation av Afrin skedde snabbt. Turkiet har påbörjat en förändring av regionens demografi genom att exempelvis byta namn på gator och införa hårda språklagar mot kurderna. Vidare fördrev man ungefär 80 procent av befolkningen som ersattes av invånare från de i huvudsak sunniarabiska och turkvänliga grupperna. Kidnappningar, mord, tortyr och trakasserier av den kurdiska ursprungsbefolkningen förblev vardag. Plötsligt blev det inte ovanligt att vid sidan av turkiska flaggor se IS- eller al-Qaida-flaggor i centrala Afrin. Alla demokrativänliga och sekulära strömningar bekämpades.

Dessa handlingar av brutalt förtryck och våld kan inte tolereras.  Det är av yttersta vikt att det internationella samfundet agerar och fördömer dessa flagranta överträdelser av de grundläggande mänskliga rättigheterna. Fred, säkerhet och respekt för de mänskliga rättigheterna måste prioriteras för att återställa stabilitet och rättvisa i regionen.

Kurdiska Riksförbundet

Du kanske också gillar

Kommentarerna är stängda.