Pressmeddelande

Låt Oss Hedra och Minnas Offren Från Dersim

Vi minns alla offren från Dersim den 4 maj 1937: En påminnelse om den turkiska krigsmaktens barbariska handlingar mot civila kurdiska samhällen

Idag hedrar vi minnet av de tiotusentals oskyldiga civila kurder som slaktades under den mörka perioden den 4 maj 1937 i Dersim. Den barbariska turkiska krigsmakten genomförde massiva attacker och använde förkastliga metoder för att trycka ner och utplåna kurdiska samhällen.

I sina memoarer återger den tidigare utrikesministern İhsan Sabri Çağlayangil skrämmande detaljer om massakern i Dersim. Han erkände öppet användningen av giftgas mot civilbefolkningen som hade sökt skydd i grottor, och beskrev hur de behandlades som om de vore mindre värda än djur. Dessa fruktansvärda händelser står som ett bevis på den turkiska statens barbariska metoder och dess brutala övergrepp mot kurdiska samhällen.

Över en tvåårsperiod drabbades tiotusentals människor i Dersim av våldsamheter och förföljelser som ledde till en massakrering av oskyldiga. Män, kvinnor och barn tvingades från sina hem, förvisades och separerades från sina familjer. Tusentals kurdiska barn, särskilt flickor, togs ifrån sina rötter och gavs upp för adoption i ett försök att utplåna deras identitet och historia.

Vi kan aldrig glömma det lidande som dessa människor genomgick och de oersättliga förluster de led. Deras historia är en sorglig påminnelse om de djupa sår som den turkiska staten har lämnat inom det kurdiska samhället.

Som en plikt gentemot människorna i Dersim och som en hyllning till deras minne måste vi fortsätta att uppmärksamma och informera om de brott som begicks mot dem. Vi måste stå enade i att fördöma och motarbeta alla former av övergrepp och förtryck mot kurdiska samhällen och kämpa för rättvisa och respekt för mänskliga rättigheter för alla.

Låt oss hedra och minnas offren från Dersim den 4 maj 1937 och låt deras berättelser leda oss i strävan efter en rättvis och fredlig framtid för alla samhällen.

Kurdiska riksförbundet i Sverige

 

Du kanske också gillar

Kommentarerna är stängda.