Minna

Leyla Qasim: En Symbol För Friheten

Idag, den 12 maj 2024, hedrar vi minnet av Leyla Qasim och hennes vänner Cevad Hemevendi, Neriman Fuad Mesti, Hesen Heme Reşid och Azad Süleyman Miran. För 50 år sedan avrättades dessa kurdiska aktivister och politiker i Bagdad. Leyla Qasim förblir en symbol för frihet, en inspirerande kvinna som vägrade att låta sig tystas av ockupationsmakter och inkräktare.

Leyla Qasim, en feyli-kurdisk politiker, var en framstående medlem inom Kurdistans demokratiska parti under början av 1970-talet. Hon stod modigt upp mot den irakiska Baathregimen och kämpade för rättvisa och frihet för det kurdiska folket. Det var den 29 april 1974 som Leyla Qasim greps efter att ha försökt mörda Saddam Hussein.

Trots att hon visste att hennes avrättning var nära förestående, uttryckte Leyla Qasim mod och styrka. Hon sade: ”Min avrättning kommer att väcka tusentals kurder ur sömnen.” Hennes ord visar på den oändliga styrkan och modet hos en kvinna som trots alla motgångar inte tvekade att kämpa för det hon trodde på. När hon gick till galgen sjöng hon den kurdiska nationalsången Ey Raqîb rakt i ansiktena på sina bödlar och bad inte om nåd eller förlåtelse från någon av dem.

Den 12 maj 1974, vid endast 22 års ålder, avrättades Leyla Qasim genom hängning. Hennes och hennes vänners brutala avrättning var bara en i raden av kurdiska aktivister och politiker som offrat sina liv för kampen för rättvisa och frihet.

Idag, 50 år senare, minns vi Leyla Qasim och alla de kurdiska aktivister och politiker som har offrat sina liv. Vi hedrar deras mod och engagemang och lovar att fortsätta kämpa för rättvisa och för kurdernas frihet, precis som de gjorde.

Kurdiska Riksförbundet i Sverige

Du kanske också gillar

Kommentarerna är stängda.