Pressmeddelande

Ockupationsmaktens domstolsbeslut mot HDP-politiker

Pressmeddelande

Kurdiska riksförbundet i Sverige fördömer Turkiets domstolsbeslut mot tidigare ledare för det prokurdiska partiet HDP.
Kurdiska riksförbundet kräver att Turkiet omedelbart och villkorslöst friger oppositionspolitikern Selahattin Demirtaş och andra kurdiska politiker, efter att de orättvist dömts till långa fängelsestraff på falska grunder.
Selahattin Demirtaş har suttit frihetsberövad sedan den 4 november 2016 för påstådda terrorbrott.

Kurdiska riksförbundet fördömer ockupationsmakten Turkiets domstolsbeslut som gav upphov till att kurdiska politiker från HDP-partiet, däribland Selahattin Demirtaş, dömdes till 42 års fängelsestraff.

Den verkliga orsaken till hans fängslande är den kritik han framfört mot president Recep Tayyip Erdoğan och hans regering.

De turkiska domstolarna styrs inte av rättsliga principer, utan enbart av den turkiske presidentens vilja att tysta all opposition och kritiska röster, i synnerhet de kurdiska.

Domstolarnas enda uppgift verkar vara att döma kurdiska politiker, författare och aktivister till drakoniska fängelsestraff.

Vi uppmanar den turkiska staten att omedelbart upphäva alla domar mot kurdiska politiker och aktivister, samt respektera yttrandefriheten och den demokratiska processen, och rättsstatsprinciperna.

Fängslandet av folkvalda företrädare strider mot de mest grundläggande demokratiska principerna.

Vi önskar att Sveriges riksdag, EU och FN starkt fördömer Turkiets agerande och kräver omedelbart frigivande av alla politiker och aktivister, samt att respektera kurdernas frihet att organisera sig och inom sitt eget politiska parti kräva och bli hörda i sina rättigheter.

Berzan Kockaya
Ordförande för Kurdiska riksförbundet i Sverige

Du kanske också gillar

Kommentarerna är stängda.