Pressmeddelande

Stoppa Turkiets och Irans attacker mot Kurdistans folk!

Sedan natten den 19:e november har Turkiet angripit Rojava i västra Kurdistan (städerna Dêrik, Dirbêsiyê, Ebû Rasên, Kobanî, Til Rifet û Şehba) med stridsflyg. Enligt kurdiska och utländska rapporter dödades och skadades många civila under bombattackerna.

Upproret för folket i Rojhilat (östra Kurdistan) är inne i den andra månaden. När upproren och demonstrationerna fortsätter att sprida sig och sätter den iranska regimen i rädsla för att misslyckas, ökar regimen sitt förtryck med våld mot civilbefolkningen. Nu har de utplacerat en stor styrka av poliser och militärer i staden Mahabad. På fredagen dödades 4 kurdiska civila och människorna är rädda att regimen kommer genomföra en massaker här. Förra veckan gjordes en attack mot Komel och Hizba Demokraternas baser i byn Zîrgîwezê i staden Sileymaniyê. I den attacken dödades 2 personer och 6 personer skadades.

Enligt Human Rights Watch har 402 personer dödats sedan den 16 september, 58 av dem var barn. 16 813 demonstranter har gripits och fängslats.

Turkiets plan att ockupera Rojava (västra Kurdistan) fortsätter. Hela världen vet att Turkiets mål inte är säkerheten, det är mycket tydligt att målet är att ockupera Rojava.

Kurdiska Riksförbundet i Sverige fördömer starkt Irans islamistiska regims attacker mot Irans folk i allmänhet, särskilt mot folket i Kurdistan och Baluchistan. De fördubblar sitt försök att återta Rojhilat, östra Kurdistan.
Kurdiska Riksförbundet i Sverige fördömer starkt Turkiets ockupationsattacker på folket i Rojava och Başur (södra Kurdistan).
Kurdiska Riksförbundet i Sverige uppmanar PKK att avstå från alla typer av provocerande handlingar i södra Kurdistan och att inte skapa anledningar för den turkiska staten till ytterligare attacker.

FKKS uppmanar Sveriges regering och riksdag samt FN och EU att fördöma och vidta effektiva åtgärder mot Turkiets och Irans attacker.

2022-11-20
Kurdiska Riksförbundet i Sverige

Du kanske också gillar

Kommentarerna är stängda.