Pressmeddelande

I dag vi minns och hedrar vi folkmordet I zilan.

I dag vi minns och hedrar vi folkmordet I zilan.

Det har gått 93 vår men fortfarande är Zilan en blödande sår för oss kurder
Folkmordet i Zilan ägde rum i juli 1930 och inträffade i norra kurdistan (Kurdistan i Turkiet). Zilan är namnet på en by i Erciş i van , där folkmordet ägde rum. Händelsen är en del av en serie våldsamma förföljelser och massakrer riktade mot den kurdiska befolkningen.

Under 1930-talet genomförde den turkiska staten en assimilerings politik gentemot kurderna i regionen. Denna politik inkluderade stränga kontroller och inskränkningar av kurdisk kultur och språk, vilket skapade missnöje och motstånd bland lokalbefolkningen.

Folkmordet i Zilan kan delas in i två faser. Först genomförde den turkiska armén en massaker mot kurdiska rebellgrupper och civila. Därefter genomförde man en plundring och bränning av byn Zilan. Turkiska krigsmaskin lämnade efter sig över 5 000 civila offer.
Det är känt att massakern i Zilan resulterade flera tusen kurdiska dödsoffer och förstörelsen av byar.
Det är viktigt att hedra offren för folkmordet i Zilan år 1930. Deras lidande och förlust bör minnas och respekteras. Genom att hedra offren kan vi också uppmärksamma och sprida medvetenhet om de historiska orättvisorna och bekämpa förnekelse och förtryck. Hedrandet av offren kan ske genom att komma ihåg deras namn och berätta deras historia, samt genom att arbeta för rättvisa och erkännande för deras offer. Det är också viktigt att fortsätta kämpa för mänskliga rättigheter och upprätthållandet av kulturell identitet för kurdiska samhällen för att förhindra att sådana tragedier upprepas.
Vi minns och hedrar dem.

Du kanske också gillar

Kommentarerna är stängda.