Minna

Vi minns med sorg och vrede offren för Anfall-massakern för 40 år sedan

 

Vi minns med sorg och vrede offren för Anfall-massakern för 40 år sedan.

Det var en fasansfull tid när över 8 000 tusen oskyldiga människor, både unga och gamla, från Barzanî, åldrarna 7 till 80 år fördes bort och begravdes levande av den grymma Baath-regimen i Öken i södra Irak. Denna brutalahandling har etsat sig (bitit sig) fast i vårt minne och påminner oss om det omänskliga våldet och förtrycket som dessa människor tvingade utstå.

Deras minne lever kvar och det är vår plikt att aldrig glömma deras lidande. Anfal-kampanjen var en brutal och förödande militär operation som genomfördes av Saddam Husseins Baath-regim mot den kurdiska befolkningen i Bashur (i södra Irak) Kampanjen syftade till att förinta och eliminera den kurdiska identiteten och motståndet mot regimen.

Under Anfall-kampanjen använde Saddam Hussein och hans styrkor ett brett spektrum av våldsmetoder mot kurdiska byar och städer. Civila blev utsatta för massmord, tortyr, sexuellt våld, fördrivning och tvångsförflyttningar. Kemiska vapen, som sarin och senapsgas, användes även vid flera tillfällen i attacker mot kurdiska områden, vilket resulterade i tusentals döda och långvariga hälsoskador för överlevande.

Kampanjen orsakade omfattande skador på den kurdiska infrastrukturen och jordbruket. Hundratals kurdiska byar och städer förstördes eller brändes ner till grunden, lämnandes tusentals människor hemlösa och föräldralösa. Även om exakta siffror aldrig har fastställts, uppskattas det att tiotusentals kurdiska civila dödades under Anfall-kampanjen.

Efterföljandet av Anfall-kampanjen har också haft en långvarig inverkan på den kurdiska befolkningen i Bashur (i södra Irak).

Många överlevande lider av fysiska och psykiska trauman, och många familjer har fortfarande inte hittat eller fått reda på vad som hände med deras försvunna anhöriga.

Det är viktigt att vi fortsätter att uppmärksamma och undersöka Anfall-kampanjen för att säkerställa rättvisa för offren och deras familjer. Vi bör påminna världssamfundet och regeringarna om deras plikt att skydda mänskliga rättigheter och förhindra folkmord och övergrepp mot civila.

 

Genom att lära oss av historien kan vi arbeta för att förhindra att sådana fruktansvärda händelser upprepas och sträva efter fred, rättvisa och respekt för alla människors rättigheter.

Vi hoppas att världssamfundet kommer att fortsätta att ställa dessa övergrepp till svars och att liknande tragedier

Vi hedrar deras minne och kämpar för att rättvisa ska skipas för de.

Må de som miste sina liv i denna tragedi vila i frid.

Kurdiska riksförbundet i Sverige

Berzan Kockaya

Ordförande

31.07 2023

Du kanske också gillar

Kommentarerna är stängda.